GK - 60 år med generationskraft

30. maj 2024
År 2024 firar GK sitt 60-årsjubileum och uppmärksammar detta med utgivningen av en bok som ger en ärlig och färgstark bild av historien om både företaget, branschen för tekniska installationer och byggindustrin i allmänhet.

Den 30 maj 1964 grundades GK och 60-årsdagen firas på alla företagets kontor i Skandinavien och vid huvudkontoret på Ryen i Oslo. Här kommer det att vara ett evenemang för de anställda där både familjen Karlsen, koncernchef Kim Robert Lisø och resten av koncernledningen och de anställda kommer att vara närvarande. Författaren av jubileumsboken, historikern Harald Utter, kommer också att delta.

Skandinaviens ledande inomhusklimatkoncern

GK är den lilla ventilationsentreprenören från Bryn i Oslo som under 60 år har blivit en av Skandinaviens största tekniska entreprenörer och ledande inomhusklimatkoncerner. GK har varit en central aktör inom byggbranschen genom viktiga historiska skiften och samhällsförändringar i Norge och efter hand också i Sverige och Danmark.

Efter en försiktig start i Oslo, etablerade GK sitt första avdelningskontor utanför huvudstaden redan 1970, när verksamheten i Ålesund startade. Filialer i Porsgrunn, Hamar, Kristiansund följde under 70-talet. Expansion till Sverige skedde 1998 och 2005 till Danmark. Det som är GK idag är ett resultat av nästan 90 små och stora förvärv över hela Skandinavien. Idag är GK representerat på 48 platser i Norge, 28 platser i Sverige och 8 platser i Danmark.

Tekniska installationers betydelse

- Jubileumsboken är skriven av historikern Harald Utter och ger en spännande historisk inblick i GK:s roll som teknisk entreprenör inom byggbranschen, en del av norskt och skandinaviskt affärsliv och industriutveckling som sällan får den uppmärksamhet som den samhälleliga betydelsen kräver, säger Kim Robert Lisø, koncernchef i GK.

Tekniska installationer är "det osynliga" i byggnader som säkerställer ett bra inomhusklimat, rätt temperatur, ljus och vatten. GK levererar tekniska installationer till alla typer av kommersiella byggnader och har varit med och byggt många av de största, mest komplexa och viktigaste byggnaderna vi har, vare sig det var Oslo Konserthus på slutet av 70-talet, Operan i Bjørvika, T2 på Oslo Lufthavn Gardermoen eller corona-isolatet på LHL-sjukhuset.

GK säkerställer att Munchs "Skriket" förvaras i ett inomhusklimat som bevarar målningen för framtiden, att inomhusmiljön är optimerad för vård av patienter på sjukhus så som Norrköpings lasarett, Södersjukhuset och S:t Görans sjukhus samt upprätthålla en högkvalitativ forsknings- och utvecklingsmiljö för Medicon Village i Lund.

Nu är GK också med och levererar mycket avancerad luftbehandling till Norges första protoncenter, vilket bidrar till att cancerpatienter får protonterapi, en mer precis och skonsam strålbehandling som är särskilt viktig vid kurativ cancerbehandling av barn och unga.

Starkt familjeägande

GK är idag, med en omsättning på cirka 6,5 miljarder kronor (NOK), det nionde största företaget inom norsk byggnadsnäring. Koncernen har 3000 anställda och är fortfarande familjeägt av familjen Karlsen, med styrelseordförande John-Erik Karlsen i spetsen.

När företagets grundare, Gunnar Karlsen, gick bort 2002, överlämnade han hela ansvaret och ägandet till sonen John-Erik. Företaget omsatte då omkring 1 miljard kronor och hade lite över 500 anställda. Idag är GK nästan sju gånger så stort, och enligt John-Erik skulle hans far varit riktig stolt om han hade fått uppleva GK idag.

- Det är med stolthet vi uppmärksammar att vi i år fyller 60 år. Tro till min fars och vår familjs värderingar, mål och ambitioner, har vi - tillsammans med flera tusen anställda i Norge, Sverige och Danmark - byggt det som idag är GK, säger John-Erik Karlsen.

För nästa generation

Långsiktig värdeskapande med stor omtanke för miljön är grunden för John-Erik Karlsens ägande. Alla potentiella erbjudanden eller frågor om börsnotering har vänligt avvisats med att John-Eriks önskan är, precis som hans fars önskan, att ägandet ska föras vidare till nästa generation. Tredje generationen av familjen Karlsen är redan involverad i verksamheten och två av barnen, Elizabeth och Christopher, valdes förra året in i koncernstyrelsen i GK.

- I historien om familjeföretaget GK återkommer begreppet "generationskraft". Nästa generation är själva DNA i vår strategi, G-Kraft. Det handlar om nästa generation ägare, men också om nästa generation byggnader, teknologi, medarbetare och kunder, säger Lisø.

Läs också:

Andra och tredje generationen: John-Erik Karlsen, Elizabeth Karlsen och Christopher Karlsen
Vår historia
Läs mer