En 7-rättersmeny för dig som vill lyckas med grön ventilation

28. april 2025
Byggbranschen står för 40 procent av den globala energianvändningen och utsläppen av växthusgaser, och detta kan inte fortsätta. Men hur kan ventilationsbranschen bidra till att förbättra detta?

Mads Mysen, teknisk chef på GK, ger sina sju bästa tips för dig som vill lyckas med grön ventilation. Med materialval till förrätter och skalbarhet till efterrätt.

1. Välj produkter med lägst miljöpåverkan

Materialval har stor betydelse för utsläppen av växthusgaser. Ventilationskanaler är ett bra exempel. Här kan du välja mellan tre nivåer:

  • Återanvändning av kanaler. Ventilationskanaler har generellt sett lång livslängd och är därför väl lämpade för återanvändning. Detta resulterar i en minskning av utsläppen med nästan 100 procent.
  • Kanaler tillverkade av lågutsläppsstål eller återvunnet stål. Detta resulterar i 50–75 procent lägre utsläpp än traditionella kanaler.
  • Traditionella kanaler. Ger ingen utsläppsminskning.

– Vi ser ett växande intresse för produkter med låga utsläpp, och marknaden svarar med fler och fler bra alternativ, säger Mads Mysen.

2. Öka återvinningsgraden

Många tekniska installationer har en lång livslängd. Ändå slits de ut långt innan de är utslitna. Ventilationsaggregat, kanaler och spjäll kan återanvändas om de bedöms och uppgraderas korrekt. Leverantörer som Lindab och Swegon erbjuder nu tjänster för detta.

Ett bra exempel är Glynitveien i Ski (på norska), där Höegh Eiendom krävde 100 procent återanvändning av ventilationsutrustning.

– Resultatet blev slutligen 50 procent återanvändning av VVS-installationer, vilket bland annat inkluderade en begagnad ventilationsenhet. Det här visar att det är fullt möjligt att återanvända tekniska installationer på ett smart sätt, säger Mysen.

Mysen uppmanar även branschkollegor att vara medvetna om garantiansvar.

– Återvunnet material har ofta ingen tillverkargaranti. För att säkerställa kvaliteten bör en grundlig tillståndsbedömning genomföras, eventuellt kompletterad med certifieringar eller försäkringar för att minska risken.

Tillverkare börjar dock nu erbjuda begagnade produkter med full garanti och reklamationsansvar.

Mysen informerar också om att det är möjligt att söka stöd från Enova för återbruksprojekt.

Läs också:

Det finns stora vinster för både miljön och företagen inom installations- och byggbranschen att öka återbruket och minska svinnet.
Så kan återbruket öka i installationsbranschen
Läs mer

3. Inhämta kunskap

För att göra hållbara val behöver du rätt information. Använd resurser som den gröna VVS-guiden för praktiska exempel och konkreta lösningar.

– Utforska även professionella nätverk, branschseminarier och relevanta publikationer för att hålla dig uppdaterad om de senaste lösningarna och teknikerna, råder Mysen.

4. Ställ in krav och gör beräkningar

Gör beräkningar för att veta var utsläppen sker. Använd miljövarudeklarationer (EPD) för materialval och LCA för livscykelanalyser. NS 3720 sätter standarden, medan FutureBuilt Zero tillhandahåller praktiska utsläppskrav.

– Reduser är ett effektivt programvaruverktyg för att beräkna utsläpp av växthusgaser. Från och med 2025 inkluderar verktyget även tekniska installationer, vilket ger mer exakta beräkningar. Bra beräkningar ger konkreta svar på vad som faktiskt fungerar, säger Mysen.

5. Utnyttja befintliga installationer

Många komponenter i ventilationssystemet har lång livslängd och kan återanvändas vid ombyggnad eller uppgradering. Ventilationskanaler, schakt och anslutningspunkter kan ofta bevaras, vilket sparar både material och pengar.

– Marknaden rör sig mot smartare återanvändning av befintliga lösningar. Det är hållbarhet i praktiken, säger Mysen.

6. Välj flexibla lösningar

Ventilationen bör vara anpassad till byggnaden, men också tillräckligt flexibel för att kunna ändras senare. Om man följer byggnadens rutnät (modulära indelning) och fönsterplacering kan ventilationssystemet enkelt anpassas från öppna kontorslandskap till cellkontor – och tillbaka igen.

– Flexibilitet är nyckeln till långsiktig hållbarhet. Ju lättare systemen kan anpassa sig till förändringar, desto mindre utbyte och materialanvändning i framtiden, säger Mysen.

7. Tänk skalbarhet

När kanaler och komponenter enkelt kan demonteras blir underhåll och uppgraderingar mycket enklare. Använd därför till exempel kanaler och rör som kan skruvas ihop, snarare än limmade lösningar.

Små steg gör stor skillnad

Grön ventilation handlar om många små, smarta val. Materialval, återanvändning och flexibla lösningar resulterar i lägre miljöavtryck och mer hållbara byggnader.

– Det finns ingen magisk lösning, men summan av många bra val ger resultat, avslutar Mysen.

Läs också:

Vi kan behöva räkna på nya sätt för att bygg- och installationsprojekt ska vara lönsamma i en hållbar framtid.
”Vi behöver räkna på nya sätt för hållbart byggande”
Läs mer

Referenser

Se våra referenser

Genom lång erfarenhet har vi byggt upp bred och eftertraktad kompetens.

Kineum är en upplevelse som, utöver Jacy’z Hotell och kontor, också rymmer restauranger, spa och en konsertscen med plats för 350 personer i publiken.