
Kontaktperson
– Jag hade en fördom om att jobbet som rörmokare främst handlade om att rensa avloppsrör, säger Thilda Lindqvist.
Men den beskrivningen är långt ifrån verkligheten. Som servicerörmokare på GK i Uppsala-området arbetar Thilda med en rad olika saker: allt från ventilbyten på element till växlare.
– Självklart arbetar vi med avlopp men då mer med installationer vid nyproduktion och olika blandarinstallationer.
Fördomar om ett tungt och ”skitigt” arbete kan vara en av anledningarna till att tjejer traditionellt inte sökt sig till vs-branschen. Det syns även på GK där färre än 10 procent av medarbetarna inom VS är kvinnor. På Thilda Lindqvist kontor i Uppsala arbetar två andra tjejer som rörmokare och ett tjugotal killar.
GK Sverige har målsättningen att tjugo procent av medarbetarna ska vara kvinnor. Stefan Landgren, affärsområdeschef VS på GK, säger att branschen har ett stort jobb att göra för att locka fler kvinnor till yrket.
– Vi behöver presentera oss som en teknikinstallationssektor snarare än att fokusera på traditionella avloppsarbeten.
Men att stöpa om bilden av en hel bransch är inget man gör själv. Här behöver branschen ta gemensamma krafttag.
– Installatörer spelar en nyckelroll i Sveriges energi- och klimatomställning och säkerställer elektrifiering och energieffektivisering. Att bredda bilden av vad vi gör är något vi måste bli bättre på.
Thilda Lindqvist tror att fler tjejer skulle söka sig till yrket om branschen blev bättre på att visa upp kvinnliga förebilder.
– Rörmokare förknippas ofta med killar men om man i stället visade upp tjejer som var rörmokare som berättade om hur roligt jobbet är så tror jag att fler skulle söka sig till branschen. Jag trivs jättebra och tycker att jobbet är superroligt!
Stefan Landgren avslutar med att lyfta den ekonomiska aspekten med jobbet. För kvinnor som är överväger en karriär inom VS finns professionellt stöd tillgängligt, bland annat genom ekonomiska bidrag för att skola om sig eller renodlade nätverksträffar.
– En färdigutbildad och certifierad rörmokare har nästan dubbelt så hög inkomst som någon inom exempelvis äldreomsorgen. Många kvinnor kanske tror att det är för fysiskt krävande att arbeta som rörmokare men är man van vid lyft från exempelvis äldrevården så klarar man rörbranschen galant. Och höjer sin inkomst rejält.
Nätverket för kvinnor i VVS-branschen
För kvinnor som överväger en karriär inom VS finns professionellt stöd tillgängligt. VVS-nätverket arbetar aktivt för att stödja kvinnor genom nätverk för erfarenhetsutbyte och mentorskap.
Läs också:
