2017 drog arbetet med byggnaden Kineum, med bland annat Jacy’z Hotell i Göteborg, igång. För GK innebar det att man var med redan från start i projekteringen, och fick ett stort ansvar för att klara av hela inomhusklimatet i byggnaden.
– Den största utmaningen för oss har varit att hitta lösningar som passar många olika sorters verksamheter med varierande krav på ventilationen. Från början var det inte heller klart exakt vad som skulle finnas i byggnaden så vi har fått anpassa planer och system kontinuerligt under resans gång, säger Ulrik Andersson, projektledare på GK.
Alla har bidragit
Projektets storlek har inneburit att hela Göteborgskontoret varit involverad på något sätt. Från montörer till projektledare och administrationspersonal. Behoven har också skiftat stort mellan de olika verksamhetsområdena i byggnaden.
– Spa-avdelningen på våning 27 och 28 har varit särskilt utmanande. Istället för 30 grader som är en vanlig temperatur på ett spa siktade man på att hålla omkring 24 – 25 grader i området. Men eftersom bassängerna är varma skapas mycket fukt som gör att det lätt bildas kondens på fönstren. Vi har behövt tänka till och jobba med ventilationen för att få bort kondens genom bland annat ett tillräckligt stort flöde av luft in, säger Ulrik Andersson.
Även restaurangerna med sina öppna kök ut mot matsalen har behövt planeras i detalj för att inte matos ska störa matgäster. Genom speciallösningar och extra fläktar fungerar flödena idag perfekt.
Ett unikt projekt
För Ulrik och hans kollegor har arbetet med Kineum och Jacy’z varit lärorikt. Nyligen blev också byggnaden nominerad till ArchDailys ”Building of the Year 2024”, en av världens mest prestigefyllda arkitekturtävlingar. Det är ett kvitto på att arbetet fungerat bra. Uppdraget har inneburit mycket samarbete och stämningen på bygget har varit god. Hela projektgruppen var nyligen på hotellet och diskuterade de erfarenheter man gjort och spanade in den färdiga byggnaden.
– Det var kul! Vi testade två av tre restauranger och kunde konstatera att luften kändes toppen överallt. En viktig erfarenhet inför framtiden är kanske att vara noga med att vår kunskap inom luft och ventilation är med från början och att vi inte släpper på kraven. Det leder bara till att man behöver göra om lösningar senare i processen, säger Ulrik Andersson.
– Det har varit ett unikt projekt på så sätt att vi har fått jobba med alla delar inom ventilation i en och samma byggnad. Ett utmanande men samtidigt väldigt roligt projekt, säger Ulrik Andersson.
Läs också: