När VVS-teknikern Silje blev gravid men ändå ville fortsätta jobba, blev ett nytt upplägg lösningen

2. januari 2024
Med lite anpassningar av arbetsuppgifterna på GK i Otta visar VVS-teknikern Silje Katrine Høva Johansen att det går att ha ett fysiskt krävande arbete även när man är gravid.

För åtta år sedan knackade Silje på dörren till GK:s kontor i Otta, fast besluten att få jobb. Hon hade tidigare jobbat på ett äldreboende och ville fortsätta ha ett fysiskt jobb, men med lite mer varierande arbetsuppgifter. Skepsisen mot kvinnliga rörmokare var påtaglig i Gudbrandsdalen, menar hon. Men tiderna förändras och idag finns det fem kvinnliga rörmokare i regionen.

– För kvinnor är rörmokare inget självklart yrkesval, men familjen stödde mig helhjärtat när jag valde att bli det, säger Silje.

Saknar goda förebilder

Silje betonar hur viktigt det är med synlighet och dialog för att förändra normer och öppna dörrarna för flickor och kvinnor som vill bli hantverkare. Hon tror att förebilder skulle kunna vara nyckeln till att fler väljer den karriärvägen.

– Jag har märkt att ju mer vi syns och öppet pratar om kvinnor i byggbranschen, desto lättare blir det för tjejer att välja ett hantverksyrke. Därför är det viktigt att vi visar upp oss i skolan och inte minst i sociala medier, påpekar Silje.

Silje Katrine Høva Johansen
Skärmdump från Instagram: Silje är en aktiv medverkande på GK:s Instagram-kanal, där hon delar smått och stort från arbetsvardagen.

Idag är Silje en "workfluencer" för GK. Hon ingår i gruppen som delar innehåll om sitt jobb på Team GK:s Instagram-konto, som drivs av medarbetare på GK:s kontor runtom i Skandinavien. Dessutom är hon ambassadör för "Bli Rörläggare" (ett rekryteringsprojekt för unga som drivs av Rørentreprenørene Norge) där hon berättar om sitt yrke och att branschen behöver och välkomnar fler kvinnor.

– Jag föredrar att jobba

Att vara gravid i vecka 31 är en utmaning, åtminstone om man har ett fysiskt krävande arbete. Kroppen har börjat säga ifrån och att tvingas gå ner i arbetstid har varit en omställning för Silje.

– GK har varit mycket förstående och underlättat för mig genom att ge mig arbetsuppgifter som jag klarar av. Jag föredrar att jobba så mycket som möjligt framför att stanna hemma, men jag måste erkänna att jag inte är lika smidig och rörlig som tidigare, säger Silje.

Eli Heyerdahl Eide.jpg
Eli Hermine Heyerdahl Eide är fackchef på Rørentreprenørene Norge och projektledare för rekryteringskampanjen "Bli Rørlegger" (Bli Rörläggare). Det är Rørentreprenørene Norge som ligger bakom Rørambassadørene. Foto: Rørentreprenørene Norge.

Silje betonar vikten av att ha en bra dialog med arbetsgivaren, särskilt under graviditeten. Hon har haft bra stöd från människor omkring sig, men hade själv haft nytta av några av tipsen hon ger andra nu. Om man är öppen med sina behov blir det lättare för arbetsgivaren att anpassa arbetsuppgifterna.

– Prata med din chef tidigt, ja tidigare än du tror är nödvändigt, så att han/hon kan anpassa arbetsuppgifterna efter dina behov. Lyssna på din kropp och be om hjälp när det behövs. Jag har känt ett enormt stöd från min avdelningschef Eirik Auale, vilket har varit jätteviktigt, säger Silje.

Eli Heyerdahl Eide är teknisk chef hos branschorganisationen Rørentreprenørene Norge och grundare av nätverket Ingeborg. Han leder även rekryteringsinitiativet Rørambassadorene, där Silje är en av ambassadörerna. Som ambassadör hjälper Silje till med att visa upp yrkets möjligheter för ungdomar och andra som är intresserade av ämnet. Heyerdahl Eide betonar vikten av att det finns en bra dialog mellan arbetsgivare och gravida anställda så att man kan tillhandahålla en säker och anpassad arbetsmiljö.

– Vi ser en oroväckande trend där många kvinnor lämnar yrket efter att ha fått barn. Jag uppmanar därför alla chefer att främja en öppen dialog, så att arbetsförhållandena kan anpassas tidigt i graviditeten, och erbjuda stöd till dem som återvänder från mammaledigheten, säger Eli.

Heyerdahl Eide tycker det är inspirerande att se Silje, som visar att det går att fortsätta jobba i ett fysiskt krävande yrke under graviditeten.

– Som ambassadör för "Bli rörmokare" har Silje, som är gravid, gett oss möjlighet att prata mer om hur det är att ha ett fysiskt krävande arbete. Det har varit inspirerande att se vad hon har delat med sig av på sociala medier och hur GK har underlättat för henne, säger Eli.

Tog med sig en lärling på uppdrag

Många justeringar har gjorts för att underlätta Siljes arbetsdag, även om hon ännu inte har behövt alla anpassningar. Hon har bland annat fått en vagn för att lättare kunna transportera utrustning, och hon har fått tillgång till specialverktyg. Dessutom har en modell införts som innebär att en av lärlingarna på företaget följer med på hennes uppdrag. Eirik Auale, servicechef på GK, berättar att de gör allt de kan för att Silje ska få en "normal" arbetsdag, och beslutet att skicka ut en lärling på uppdrag blivit en "win-win" – både för Silje och för lärlingen, som får jobba tillsammans med en erfaren servicerörmokare.

– Det har fungerat bra att anpassa arbetsuppgifterna. Vi gör allt vi kan för att Silje ska kunna jobba som alla andra i teamet, med vissa begränsningar. Hon har erbjudits möjligheten att ta med sig en lärling på uppdrag där det förekommer tyngre lyft. Det är en bra erfarenhet för lärlingen samtidigt som det blir en hjälp för Silje på jobbet, säger servicechef Auale.

Även om hon kommer att sakna sitt jobb under sin mammaledighet ser hon fram emot att komma tillbaka, eftersom hon vet att hon har en arbetsgivare som stöttar och finns där för henne.

Jobb på GK

Vill du bli en del av Team GK?

Hos får du vara med och skapa levande, välfungerande byggnader. Vi har alla olika uppgifter, men vi är alltid ett team.

Team GK