Lista: Våra snyggaste byggnader

28. mars 2022
På GK älskar vi arkitektur. Här listar vi några kända nordiska byggnader där vi varit med i byggprocessen. Vilken gillar du bäst?

Munchmuseet

Det nya Munchmuseet i stadsdelen Bjørvika i Oslo samlar Edvard Munchs 28 000 verk. Museet är 26 313 kvadratmeter, 60 meter högt och har tretton våningar, vilket gör det till ett av världens största museum tillägnat en enskild konstnär. Museibyggnaden är ritad av arkitektbyrån Estudio Herreros och har minst 50 procent lägre utsläpp av växthusgaser än liknande byggnader. Många av de arkitektoniska besluten togs också baserade på klimatpåverkan.

GK är den entreprenör som levererat de tekniska komponenterna (ventilation, rör, el och kyla) till Munchmuseet – allt för att uppnå de höga kraven på temperatur, luftfuktighet, energiförsörjning, säkerhet och inte minst estetik.

Exteriören, som är gjord av perforerad aluminium, är designad för att skärma och reflektera solljuset och på sätt hålla en jämn temperatur inne.

Läs mer om Munchmuseet

Et totalteknisk prosjekt for GK. Sikrer 28000 kunstverk fra Edvard Munch. Foto: Nicolas Tourrenc

Mjøstårnet

GK har stått för den totaltekniska leveransen till världens högsta byggnad i trä: Mjøstårnet i norska Brumunddal. Mjøstårnet stod klart 2019 och byggnaden består av hotell, lägenheter, kontor, restaurang, gemensamhetsutrymmen samt en simhall. Träbyggnaden har 18 våningsplan och är 85,4 meter hög. 

GK har levererat ventilation, byggnadsautomation, kyla och värmepumpar samt rör. Att hela byggnaden är i trä medförde utmaningar för hur rör, ledningar och kanaler kunde dras, men tidig delaktighet i projekteringen gjorde att arbetet fortlöpte framgångsrikt. GK installerade också flera kompakta ventilationsaggregat med integrerad kyla, och såg till att tekniken inte tog för mycket plats.

Byggnaden är ritad av arkitektbyrån Voll Arkitekter.

Läs mer om Mjøstårnet

Mjøstårnet i Brumunddal
Mjøstårnet i norska Brumunddal.

8-tallet

Danmarks största bostadskomplex, 8-tallet, är en spektakulär byggnad som sticker ut mot andra byggprojekt på många sätt. De boende kan till exempel cykla nerifrån och upp till översta våningen längs med radhusen. I byggnaden som är belägen nära Köpenhamn samsas 474 radhus, lägenheter och takvåningar.

Den danska stjärnarkitekten Bjarke Ingels ligger bakom huset. Byggnaden har vunnit en rad utmärkelser och lockar ständigt utländska arkitekter och studenter på studiebesök för sina spännande lösningar.

GK har levererat ventilation till bostadsprojektet och säkerställt rökventilation av alla säkerhetstrappor. Totalt har 18 rökventiler installerats i trapphusen och 106 takfläktar.

Läs mer om 8-tallet

8-tallet Danmark.jpg
8-tallet är Danmarks största bostadskomplex.

Kulturhuset och Teaterhuset

Efter drygt 50 års verksamhet hade de tekniska installationerna i Kulturhuset på Sergels torg i Stockholm uppnått sin livslängd och kostnaderna för att hålla husen i gång ökade. Därför skedde en 18 månader lång upprustningen då alla tekniska installationer byttes ut.

Vatten, värme, el, brandskydd och ventilation byttes, vilket gav en bättre inomhusmiljö och en mer energieffektiv och driftsäker fastighet. GK stod för modernisering och energioptimeringen av luftbehandlingssystemen i Kulturhuset.

Samtliga aggregat och schaktinstallationer byttes ut. GK installerade bland annat aggregat med evaporativ kyla samt ozongeneratorer till restaurangernas imkanaler.

Kulturhuset och Teaterhuset är ritade av arkitekten Peter Celsing och byggdes i etapper mellan åren 1968 och 1974.

Kulturhuset Stockholm.jpg
Kulturhuset och Teaterhuset, Stockholm

Tøyenbadet_Asplan-Viak_T-_yenbadet_WinterSpa_www.mir.no

Vi arbetar med både stora och små projekt inom service och installation.

Gå till referenser