En ryggsäck full av erfarenhet – Reza Ahmadi har alla verktyg som behövs för att nå den absoluta toppen

2. januari 2024
När Reza Ahmadi anlände till Iran vid nio års ålder häpnade han över standarden på de hus han såg. Han kunde inte låta bli att stirra på skyskraporna i glas som dominerade horisonten. Idag arbetar han med liknande byggnader i Göteborg. Byggnader som han tittade på med stora ögon som barn. Men vägen hit har inte bara varit enkel.

I ett vältempererat kontor i utkanten av Göteborg arbetar en blivande projektledare som kombinerar sitt deltidsjobb på GK med studier i design och byggprojektering. Reza Ahmadi går masterprogrammet Organisering och ledning i bygg- och fastighetssektorn vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg och två dagar i veckan jobbar han på GK som biträdande projektledare.

Från papperslös flykting i Iran till projektledare på GK

– Det finns många anledningar till att jag valde att lämna Iran, men en av de främsta var de begränsade möjligheterna. Som papperslös i Iran kan man känna sig stigmatiserad i såväl skolsystemet som på arbetsmarknaden. Dessutom var rasismen mot flyktingar från Afghanistan mycket utbredd, säger Reza och tillägger att hans föräldrar inte ville att han skulle växa upp i en sådan miljö.

I jakten på en ljusare framtid flyttade 13-åriga Reza till Göteborg. Här blev han en del av Askim IK, något som skulle komma att spela en betydande roll för hans framtid.

– Jag kom ensam till Sverige, men blev snabbt en del av lokalsamhället när jag började spela fotboll i Askim IK. Här lärde jag känna jämnåriga och deras föräldrar, och det var här jag träffade Ulf Gustafsson första gången, säger Reza.

Som 20-åring fick Reza jobb på ICA Maxi och där stötte han ofta på Ulf Gustafsson som brukade handlade där. Vid flera tillfällen pratade de om vardagliga saker som studier och arbete. Vid den här tiden studerade Reza samhällsbyggnadsteknik på Chalmers tekniska högskola. Det tyckte Ulf var intressant, eftersom han själv arbetade inom ventilation. Samtalet med Ulf blev en vändpunkt för Reza – det ledde nämligen till ett möte och en intervju för en lärlingsplats på GK.

– Sedan han kom till GK har han fortsatt att visa vilka goda egenskaper han besitter. Jag är väldigt glad över att jag träffade på Reza, men också stolt över att jag tillsammans med GK:s entreprenadchef Mats Arverus fått möjlighet att vägleda Reza i hans utveckling, från att först prova på att jobba praktiskt som montör, till att nu hjälpa till med beräkningar och projektledning, säger Ulf Gustafsson, regionchef för region väst på GK.

Reza går nu sitt femte och sista år på Chalmers, där han redan tagit en kandidatexamen i samhällsbyggnadsteknik. Det har han haft stor nytta av i sitt jobb på GK. Genom att kombinera studierna med olika uppdrag på GK får han snabbt tillämpa sina teoretiska kunskaper i praktiken.

– Det är väldigt roligt att jobba på det här sättet. Jag lär mig något nytt varje dag i skolan och kan direkt tillämpa mina teoretiska kunskaper i jobbet på GK. Det är otroligt lärorikt. Jag är mycket intresserad av ventilation och digitalisering, så när jag inte är i skolan eller på GK googlar jag ofta på hur olika rörsystem fungerar och hur branschen kan digitaliseras, säger Reza.

En trygg miljö

För Reza är GK:s kontor inte bara en arbetsplats. Han upplever att hans kollegor bryr sig om varandra och har roligt på jobbet. Reza, som är en ivrig "elev", uppskattar att få umgås med erfarna och skickliga kollegor som alltid ställer upp om han behöver hjälp.

– Att balansera teoretisk kunskap med praktisk erfarenhet och hantera oförutsedda problem kan vara en utmaning. Jag är glad över att jag har hjälpsamma kollegor som alltid ställer upp med tips och råd, säger Reza.

Tydliga framtidsplaner

Reza berättar att hans mål är att bli projektledare efter avslutad utbildning. Han är särskilt intresserad av större projekt och hoppas kunna få projektleda några sådana i framtiden. Reza har ända sedan barnsben vetat vad han vill och hans passion och målmedvetenhet bottnar nog delvis i den långa resa han har bakom sig.

– Den fascinerande känslan upplever jag fortfarande när jag arbetar i byggnader med komplexa system. Jag vill bli projektledare på GK och jag har bra människor omkring mig som hjälper mig att nå det målet, avslutar Reza.

Jobb på GK

Vill du bli en del av Team GK?

Hos får du vara med och skapa levande, välfungerande byggnader. Vi har alla olika uppgifter, men vi är alltid ett team.

TeamGK