None
(Bild: Röda Korset)

GK Koncernen går in i Röda Korsets nya projekt

Skriven 05. december 2016 av Gunnar Karlsen Sverige AB
Gunnar Karlsen Sverige AB

Från 1 jan 2017 stöder GK Koncernen "Vatten och sanitet i Libanon" under ledning av Röda Korset.

För att förhindra och lindra mänskligt lidande runtom i världen arbetar Röda Korset med att behandla och förebygga sjukdomar och psykisk ohälsa.

GK Koncernen har i många år samarbetet med Röda Korset och deras vatten- och sanitetsprojekt "Vatten för livet" i Lesotho. Efter många års arbete drar Röda Korset sig nu ur projektet men poängterar att man kommer ha en fortsatt närvaro i Lesotho för att följa upp de åtgärder som genomförts hittills. 

Vi har ett långtgående samarbete med Röda Korset som för tillfället sträcker sig fram till 2018. Vi kommer därför vara med i deras nya projekt "Vatten och sanitet i Libanon". Detta är ett projekt som fokuserar på de enorma utmaningar som kriget i Syrien innebär och omfattar både flyktingar och lokalbefolkningen.

Vad innebär Vatten och sanitet i Libanon

Libanesiska Röda Korset (LRC) ger vatten- och sanitetstjänster till syriska flyktingar och utsatta samhällen med det huvudsakliga syftet att tillgodose grundläggande behov, bevara värdighet och förebygga hälsorisker. LRC har arbetat med vatten- och sanitetsprojekt sedan 2014 med främsta huvudsyfte att täcka behov i områden där andra organisationer inte finns eller inte kan få tillgång till.

Norska Röda Korset stödjer LRC genom bidrag från UD i större vatten- och sanitetsprojekt i Hermel och Mashari al Qaa på gränsen mellan Libanon och Syrien. På grund av säkerhetssituationen, är området stängt, och de libanesiska och syriska flyktingarna i området saknar alla typer av förnödenheter. LRC började arbeta inom detta område under 2015, och är den enda organisation som har tillräckligt förtroende från de libanesiska samhällena för att kunna arbeta i de känsliga gränsområdena.

Med stöd från den norska Röda Korset och UD kan LRC ge tillgång till rent vatten, förbättrad sanitet och dessutom utbilda befolkningen om hygienens betydelse. Hittills under 2016, fick mer än 2500 människor tillgång till rent vatten och förbättrad sanitet. Omkring 2.000 syriska flyktingar i månaden får också tillgång till hygienartiklar och utbildning i samband med dessa. Ökad medvetenhet om hygien bland flyktingarna har lett till en tydlig förskjutning mot bättre förhållanden.

Ingen ska lämnas ensam i en katastrof

Röda korset är världens största humanitära nätverk. Stöd Röda Korset och var med och rädda liv och ge hopp – i Sverige och världen. Skänk en gåva, köp ett gåvobevis i deras gåvoshop, bli månadsgivare eller medföretag. Tillsammans gör vi skillnad, och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof. 

Läs mer på Röda korsets hemsidaKategori: Nyheter
Custom sub menus